Kunstig intelligens – Drømmeproduktet for rådgivere og regnskapsførere

7. Mars 2019
Av:
Daniel westervik

De siste årene har verden innen teknologi flyttet seg fremover i et større tempo en noen gang. Tilgang til skytjenester og maskiner som lærer rutiner har gitt oss prediksjoner om «døden til regnskapsføreren» og at det vil bli mindre behov. Det er mange prosesser som vil gå bort. Vi ser det mer som en mulighet enn en trussel.

Hva er kunstig intelligens eller AI?

Kunstig intelligens er når man tar maskin læring og legger på neurale nettverk på toppen.

Det blir fort komplisert, men for å ta det enkelt er det at man bruker data som man har fra tidligere til å gjøre prosesser automatisk. Kunstig intelligens er veldig god på rutiner, men starter nå også å kunne gjøre prediksjoner mot fremtiden.

Regnskapsførers hverdag som mer enn en bokfører

Er ikke en regnskapsfører en bokfører da?

Tradisjonell bokføring har vært å legge inn data på ulike kontoer i systemer. En prosess som til tider har tatt mye tid. Med bruk av EHF og digital godkjenning har man fått redusert noe av prosessen, men mye gjenstår. Maskinlæring har gitt oss fakturaskanning eller OCR. Denne har lært seg fra utallige fakturaer, hva som er hvor på en faktura slik at man slipper å skrive dette inn manuelt.

Vi har startet med maskinlæring og mer kommer

Men mange systemer sier de har AI allerede?

De siste årene har det kommet en rekke systemer som skal gjøre regnskapsføring automatisert, med ulikt hell. De automatiserer noen av prosessene og det blir helt fantastisk. De prosesser som skal bli tatt bort vil kunne assistere oss til å kunne gjøre det vi er gode på. Analysere og rådgi kunder.

Hvor er vi? Hvor skal vi?

Så hvor er vi og hvor skal vi? Det er ikke tvil om at kunstig intelligens vil komme innen få år. Med sin hastighet og det viser internasjonalt så vil det komme. Det vi ser på for våre kunder er at det da er viktig å rigge seg til slik at det er lett å gå over til kunstig intelligens, både systemmessig og organisasjonsmessig. En viktig del for å kunne la en datamaskin ta over arbeidsoppgaver på en god måte er å ha nok data. Dette får man med å lagre data i skyen

Man bør samle data nå for å være klar for fremtiden

Hva kan man gjøre?


De nye regler for PSD2 som har kommet i EU gjør det lett å overføre data mellom parter dersom man fører i skyen. Vi mener det å kjøre et skybasert regnskap slik som Xledger, eller Poweroffice Go er god start på dette.

Hva tenker vi om fremtiden?


Arbeidsoppgavene til en regnskapsfører vil om vi skal tro trendene og slik viser det gå mot å være mer en økonomisk rådgiver. Vi i Gagn jobber nå for å holde våre rådgivere oppdatert ved å sende de på kurs og konferanser slik at vi til en hver tid skal være faglig oppdatert på det som finnes av systemer. Vi skal kunne være en sparringspartner som ser muligheter i bedriftens utfordringer. Den rådgiveren som vi ønsker å være for din bedrift har bred erfaring med at vi har flere kunder i ulike bransjer vi rådgir. Det gir oss en støtte og kompetanse til å kunne være med på at bedriften gjør trygge beslutninger.

Vi ser frem til en hverdag der maskiner kan hjelpe oss enda mer til å gi gode råd til våre kunder.

Gagn Accounting – Vi forbereder oss

Så for å konkludere med AI og regnskap så er det slik at vi følger med på det som beveger seg der ute, vi tenker på det og gleder oss at den skal utvikle hverdagen vår. Slik vi ser det er det enda ikke klart, men vi skal være det når systemene kommer.

Vi ser for tiden etter flere medarbeidere. Er du en som kan tenke deg å bli med? Les mer her: https://www.gagn.no/nyheter/okonomiraadgiver

Har du spørsmål om regnskapstjenestene vi tilbyr gjennom vår abonnementsavtale? Ta kontakt med oss så svarer vi på dine spørsmål!

Tor-Erik Olsbø
Partner, Autorisert regnskapsfører.
+47 483 34 409teo@rekna.no