Nettopp startet bedrift? Kom i gang sammen med en regnskapsfører

29. juni 2020
Av:
Sindre Lauvås

Skal du til å starte eller har du nettopp startet et enkeltpersonforetak eller aksjeselskap? En regnskapsfører kan veilede deg i riktig retning fra begynnelsen av.

Du kan fint føre regnskapet selv når du driver en liten eller mellomstor bedrift. Det finnes flere nettbaserte regnskapsprogrammer som gjør det enklere for deg å føre
regnskapet selv, til og med uten tidligere erfaring.

Regnskap for dummies? Med regnskapsprogrammet til Conta blir du guidet gjennom regnskapsføringen med smarte veivisere, innholdsrike hjelpeartikler og gratis regnskapskurs og webinar. Med automatisk bokføring av fakturaer sendt fra fakturaprogrammet og enkel skanning av kvitteringer med en mobilapp, er Conta spesialtilpasset små og mellomstore bedrifter som vil bruke minst mulig tid på regnskapsføring. Prøv regnskapsprogrammet gratis i 30 dager .

Det kan likevel være lurt å ha litt forkunnskaper før du kaster deg over regnskapet. En regnskapsfører kan være til stor hjelp for å forklare deg reglene og veilede deg til gode rutiner før du setter i gang.

Få veiledning av en regnskapsfører

Regnskapsloven og bokføringsloven bestemmer hvordan du skal føre regnskap. Sammen danner de regnskapsprinsippene, som er retningslinjer for hvordan alle skal føre regnskap i Norge. Hvis du aldri har vært borti regnskap før, kan retningslinjene være litt tunge og vanskelig å forstå og dermed føre til feil i regnskapet som igjen kan være vanskelig å rette opp selv.

Hvis du avtaler et møte med en regnskapsfører i Rekna før du setter i gang med ditt eget regnskap, kan du få hjelp til å forstå regnskapsbegrepene fra starten av. Det gir deg verktøykassa du trenger for å kunne gjøre jobben selv. Dette vil også være til stor hjelp om det skulle være behov for bistand til for eksempel årsregnskapet ved en senere anledning.

Bli kjent med regnskapsprogrammet ditt

En regnskapsfører kan også hjelpe deg med å velge et regnskapsprogram basert på behovene til bedriften din. De vil kunne gi deg en innføring i programvaren og vise deg vanlige handlinger som hvor du bokfører bilag og tar bankavstemming. Å bli kjent i regnskapsprogrammet er viktig for å sikre at bokføringen din er riktig.

Få hjelp til å velge riktig konto

Noe av det vanskeligste når du begynner å føre regnskapet selv, er å vite hvilken konto du skal bokføre på. Det finnes noen hundre kontoer både i Conta og i andre regnskapssystemer, og du kan også opprette dine egne inne i programmet, men ikke alle vil være relevante for ditt firma. Hvilke kontoer som er vanlig å bruke varierer også blant aksjeselskap og enkeltpersonforetak, i tillegg til hvilken bransje du er i.

Det kan derfor være en god idé å få hjelp av en regnskapsfører til å bestemme hvilke kontoer du bør bruke i akkurat din bedrift. Når du konsekvent bruker de samme kontoene unngår du forvirring både for deg selv og eventuelle regnskapsførere og revisore som skal sjekke regnskapet ditt i etterkant.

Ha gode regnskapsrutiner

Hvis du avtaler et møte med en regnskapsfører når du er i oppstarten av bedriften din, kan du få hjelp til å danne gode regnskapsrutiner.

Gode regnskapsrutiner handler egentlig bare om at du tar vare på alle bilagene du trenger, lærer deg det grunnleggende om regnskapsføring og leverer og betaler det du skal innen fristene satt av myndighetene. Med en regnskapsfører med på laget, blir det enklere å holde oversikt over det du må huske. På den måten unngår du de vanlige feilene som mange gjør når de begynner å føre regnskapet selv.

Få hjelp når uhellet er ute

Er du allerede måneder inn i regnskapet til firmaet ditt når du leser denne artikkelen? Ser du tallene stokke seg i regnskapsprogrammet ditt og innser at du muligens burde ringt en regnskapsfører litt tidligere? Fortvil ikke, hjelpen er ikke langt unna.

Noen feil kan du kanskje finne frem til selv ved å sjekke rapportene og bankavstemmingen din. Andre feil trenger du kanskje hjelp fra en regnskapsfører for å greie å rette opp i. Regnskapsførerene i Rekna har god erfaring på skybasert regnskapsførsel og kan hjel på å rydde opp med å rette opp eventuelle feil du har gjort i regnskapet ditt.

Kom raskt i gang med regnskapsføringen i et regnskapssystem som hjelper deg på veien. Prøv Conta sitt regnskapsprogram gratis i 30 dager .

Lykke til med den nye bedriften din!

Har du spørsmål om regnskapstjenestene vi tilbyr gjennom vår abonnementsavtale? Ta kontakt med oss så svarer vi på dine spørsmål!

Tor-Erik Olsbø
Partner, Autorisert regnskapsfører.
+47 483 34 409teo@rekna.no