Regnskapsførerens rolle i ferd med å endres

11.12.2018
Av:
Magnus Bendal Revheim

Regnskapsførerens rolle var før i tiden å hjelpe kunder med bokføring, gjerne i store bulker når måneden eller perioden var over. Og så passe på at skatt og avgifter ble riktig og at alt av offentlig rapportering ble gjort til rett tid.

Fortsatt opererer mange regnskapsbyråer med å nærmest utelukkende tilby disse tjenestene, men nå tyder mye på at disse må være forberedt på å endre seg radikalt i årene fremover om de ønsker å overleve.

Den teknologiske utviklingen gjør at flere av de tradisjonelle regnskapsoppgavene digitaliseres og automatiseres. Flere og flere kunder ser verdien av å ha løpende oppdaterte regnskap, slik at man kan bruke regnskapet som et verktøy i beslutningstakingen sin. Det har allerede skjedd et skifte der det har blitt mer og mer vanlig med 100% skybaserte systemløsninger. Disse systemene er i sterk utvikling, og oppdateres med forbedringer og nye tjenester fortløpende. Mange regnskapsoppgaver kan nå utføres mye raskere enn før, og vi forventer at denne effektiviseringen bare vil skyte fart i tiden som kommer. Dette vil gi rom for at man kan tilby rådgiving utover det som man normalt har brukt regnskapsføreren til.

I stedet for å bare føre regnskapet for kunden ser vi at trenden i bransjen er økt fokus på å tilby regnskapsnære tjenester som økonomisk analyse av selskapet, gjennomgang av rutiner, investeringsanalyser, søknader mot offentlige aktører og mye mer. For kunden vil det være svært fordelaktig at regnskapsføreren tilbyr disse tjenestene. Regnskapsføreren kjenner tross alt allerede bedriften din mye bedre enn eksterne rådgivere, og kan i en rådgiverrolle foreta analyser uten å måtte bruke mye tid på å bli kjent med den først.

Vi forventer videre at det kommer til å bli et skille mellom aktørene i markedet, hvor de som er tidlig ute med digitalisering og har kompetansen til å utvide tjenesterepertoaret sitt vil ha et stort konkurransefortrinn over de som tviholder på den tradisjonelle rollen sin.

Sammen med seniorkonsulentene i Gagn Consulting så sitter Gagn Accounting på bred kompetanse, og imøteser med stor forventning den rivende utviklingen som uten tvil vil prege bransjen i årene som kommer. Allerede nå tilbyr vi en lang rekke rådgivningstjenester som for eksempel:

- Økonomisk helsesjekk, les mer om det her

- Restrukturering av balansen

- Søknader mot offentlige instanser (Skattefunn, Innovasjon Norge)

- Likviditetsanalyse

Vi er ikke bare din regnskapsfører, men din totalleverandør av økonomitjenester!

Har du spørsmål om regnskapstjenestene vi tilbyr gjennom vår abonnementsavtale? Ta kontakt med oss så svarer vi på dine spørsmål!

Tor-Erik Olsbø
Partner, Autorisert regnskapsfører.
+47 483 34 409teo@rekna.no